Rólunk

Rólunk

Fülöp Anikó és Kecskés János vagyunk a Nagyhegyi Pajkos Kennel tulajdonosai. 

A kezdetek...

Már gyermekkoromban is vágytam egy különleges fajtájú kutyára, ami abban az időben egy bobtail volt, akkor az álom maradt. Németjuhászom lett helyette, aki a Jenny névre hallgatott,  kiállítási reményekkel vásároltuk, de sajnos harapáshiba miatt ez nem valósult meg, de hosszú évekig családunk szeretett kutyája volt.

Családalapítás után ismét felmerült, hogy szeretnék fajtatiszta kutyát, de konkrét fajta nem volt, amíg itt Orosházán meg nem láttam egy nagyfülű, alacsony lábú kutyát, akiről fogalmam sem volt, hogy kiféle, de ott akkor jött ez az érzés, hogy ilyen kutya kell nekem. Hát ő volt a basset hound, és így kezdődött 18 évvel ezelőtt, hogy örökre elrabolták a szívemet, és azóta sincs még egy fajta aki így be tudna férkőzni (talán a spániel :D).

Tudatosan keresgéltem basset után, így került hozzánk első két bassetünk, Foltos (aki nem is volt foltos :D) és Lady, aki később kennelünk alapító szukája lett. Ekkor még nem volt ilyen szándék, családi kutyát szerettünk volna és kaptunk a gyerekek mellé. Ez egy darabig így is maradt, és a gyerekek legjobb társai voltak ők. 

Második férjemmel nyílott lehetőség arra, hogy komolyabban tovább gondoljuk a dolgot, és elkezdtünk foglalkozni a kiállítás és tenyésztés gondolatával. Mára már tudom, hogy milyen rögös és nehéz út ez, és minél többet tud az ember, annál inkább úgy érzi, hogy egyre kevesebbet.

Ma már nagyobb rálátásom van a fajtára, számos vérvonalat visszamenőleg is ismerek. Tudom milyen tipusú bassetet akarok, és milyet nem akarok tenyészteni. Aztán persze jön a természet és a genetika, és van hogy újdonság elé állít. 

Tudásomat folyamatosan fejlesztem, részt vettem Czeglédi Attila nemzetközi küllembíró kinológiai tanfolyamán, ahol egy bírói szemléletű kurzust hallgathattunk végig, és számos dologra rávilágított. Meghallgattam Dr. Jakkel Tamás, nemzetközi küllembíró, FCI elnök kurzusait is, ahol szintén számos hasznos dolgot tanultam.

Részt vettem a Magyar Kutyás Akadémia számos kurzusán, ahol táplálkozási, egészségtani, genetikai előadásokat hallgattam. 

Folyamatosan fejlesztem tudásom táplálkozással kapcsolatban is, tapasztalati tanácsokat tudok adni a leendő gazdiknak számos etetési módra, kiegészítők fontosságára, (mit-mikor-mennyit). 

Ezt a tudást azokkal a gazdikkal akik nyitottak a kapcsolattartásra meg is osztom, sőt kifejezettn azt szeretem, ha probléma esetén engem keresnek meg először, nem egy fórumon érdeklődnek :-), de nyitott vagyok minden új információra is.

Kennelünket is folyamatosan fejlesztjük, az épp aktuális állomány kényelmi érdekének megfelelően. Nem célom túl nagy állomány tartása, igyekszem szigorúan szelektálni, és csak az általam felálíított kritériumoknak megfelelő kutyákat bevonni a tenyésztésbe. Almokat elsősorban azzal a szándékkal hozok le, hogy magamnak szeretnék egy stabil állományt létrehozni, ezért általában marad kiskutya az almokból, illetve most egy új gondolatom, hogy a nálam született kanokból szeretném, ha társtulajdonosi szerződéssel kerülnének gazdihoz, akiket később a tenyésztésben tudnék használni. Ez még egy formálódó dolog, de remélem működhet, mert nálunk is azért véges a kapacitás. 

Folyamatosan bevezetem a szűréseket is, itt genetikai szűrésekre gondolok, mert bizonyos betegségeket csak ezzel lehet kiküszöbölni. Csak azzal, hogy állatorvos megvizsgálja, hogy egészséges a kutya nem, ugyanis hordozhat olyan géneket , amelyek neki nem okoznak problémát, de ha másik hordozóval alkotnak párt, akkor a kölykök bizonyos százalékában megjelenhet. Ilyen betegségek pl. a Lafora-epilepszia, vagy a POAG (glaukoma). ezek a tesztek nemrég lettek elérhetőek basset számára, ezért folyamatan vonjuk be a szűrésbe a tenyésztésbe került kutyákat. 

Nagyhegyi kölyköt szeretnék: 

ha felmerül Önben, hogy kennelünkből szeretne a kölyköt a következő lehetőségek vannak: 

Azt tudni kell, hogy évi 1 vagy 2 almot hozunk le, nem célom a nagyszámú, állandóan legyen eladó kiskutya verzió fentartása, és igyekszem olyan párosításokat megvalósítani, amelyből én is tartanék meg, illetve tartok is meg kölyköt. Ebből kifolyólag várólista van kennelünkben, amelyre korlátozottan lehet feliratkozni, mert azt nem tudom előre garantálni, hogy hány kölyök fog születni.

Aki feliratkozik várólistára: 

-minden kölyköt 2 oltással (Min.), rendszeresen féreghajtva, chippelve, törzskönyvvel adunk, szerződéssel, kapcsolattartás lehetőségével (ha probléma van elsőnek engem keressenek)

-kötelezettséggel nem jár, viszont azt kérem, hogy tiszteljen meg annyival, ha mégsem aktuális jelzi egy üzenetben, 

-kölyök nemét, színét nem tudom garantálni, aki várólistán van, be kell kalkulálja, hogy rugalmasnak kell lennie nem és szín terén, a választás jelentkezési sorrendben lehetséges, ha hagyok meg kölyköt az alomból, én választok elsőnek, utána jelentkezési sorrendben akik kiállítási, tenyésztési, nem ivartalanítási kötelezettséggel szeretnék, utána szintén jelentkezési sorrendben akik hobbi célra ivartalanítási kötelezettséggel. 

-ár: (8 hetes kor utáni (2. oltás + pár nap) elvitellel, amennyiben hetekben mérve tovább marad plussz költséggel jár, egyénileg egyeztetünk

hobbi ár, ivartalanítási kötelezettséggel (ivarérett kor után, oltási könyv befotózásával, ahol állatorvos igazolja, hogy megtörtént az ivartalanítás. A törzskönyvre rávezetésre kerül, hogy nem tenyészegyed, illetve ivartalanítás után lesz a gazdinak kipostázva) 2023-ban ez az ár 275.000.-

kiállítási, tenyésztési céllal (ha nem szeretné valaki ivartalanítani akkor is ezt az árat kell fizetni): 400.000.- (2023-ban érvényes), itt garanciát adunk harapásra illetve hereproblémára, a szerződésben rögzített feltételek szerint.

ha külföldi a gazdijelölt: (általában 12 hét+21 nap korban lehet elvinni) exportpedigrével, útlevéllel, 1300 Euro (2023-ban), szállításban tudunk segíteni Európán belül megszervezzük, illetve elvisszük, ha a gazdi nem tud érte jönni, tengeren túlra megszervezzük a szállítást, az ár nem tartalmazza a szállítás költségét, azt aktuálisan kerül megállapitásra

-garancia: garanciát vállalok olyan örökletes betegségre, amely 1 éves koráig megjelenik, és bizonyíthatóan örökletes, nem szerzett betegség, (a kutya kivizsgálásának lehetőségét számomra is biztosítani kell), visszafizetem a vételárat, amennyiben nem akarják vállalni tovább a kutyát visszajön kennelünkbe, 

a garanciában nem tudom érvényesíteni a mozgásszervi problémákat, mert pl. a diszplázia egy nagyon soktényezős probléma, aminek egyik oldala a genetika, a másik a tartási, etetési, nevelési körülmények.

-minden gazdinak folyamatos kapcsolattartást biztosítok, egy zárt fórumunk is van, ahol megosztjuk a tapasztalatokat, én is igyekszem a tudásomat folyamatosan fejleszteni és ezt a Nagyhegyi Gazdikkal megosztani